Autoestima per Virginia Satir


 

 

 

Jo sóc jo.

A tot el món no existeix ningú exactament igual al mi. Hi ha persones que tenen aspectes meus, però en cap forma el mateix conjunt meu. Per tant, tot el que surt de mi és autènticament meu perquè jo sola ho vaig triar.

Yo soy yo.

 

Tot el que es  meu em pertany:

el meu cos, tot el que fa, la meva ment amb tots els seus pensaments i idees, els meus ulls incloent totes les imatges que perceben, els meus sentiments qualssevol que siguin: ira, alegria, frustració, amor,decepció, emoció,

la meva boca i totes les paraules que d'ella surten, refinades, dolces, o tallants, correctes o incorrectes,

la meva veu, forta o suau i totes les meves accions, siguin per uns altres o per a mi.

 

Sóc propietària de les meves fantasies, dels meus somnis, de les meves esperances, dels meus temors. 

 

Són meus els meus triomfs i els meus èxits, tots els meus fracassos i errors. Ja que tot allò que es  meu em pertany, puc arribar a conèixer-me íntimament. En fer-ho, puc arribar a voler-me i sentir amistat cap a totes les meves parts, puc fer factible que tot el que em concerneix funcioni per als meus millors interessos. Sé que tinc aspectes que em desconcerten i uns altres que desconec, però mentre jo m'estimi i em vulgui, puc buscar amb valor i optimisme solucions per a les incògnites i anar descobrint-me cada vegada més. Com vulgui que sembli i soni, digui i faci el que sigui, pensi i senti en un moment donat, tot és part del meu ser.

 

Això és real i representa el lloc que ocupo en aquest moment del temps.

 

A l'hora d'un examen de consciència, respecte del que he dit i fet, del que he pensat i sentit, algunes coses resultaran inadequades, però puc descartar l'inadequat, conservar el bé i inventar alguna cosa nova que supleixi el descartat. Puc veure, sentir, dir, i fer.

 

Tinc els mitjans per sobreviure, per apropar-me als altres, per ser productiva i per aconseguir donar-li sentit i ordre al món de persones i coses que m'envolten. Em pertanyo i així puc estructurar-me.

Jo sóc jo i estic bé.

 

Virginia Satir

Self Esteem, Celestial Arts: California, 1975


Silvia Manzanares Rodríguez